Nuffnang Ads

Monday, 31 October 2011

My DIY Project for Aqil

i start all this project 1 month before Aqil's birthday celebration.
since i'm not a full time mother...lots of things to do at office....my part time shaklee & my diapers cake project...alhamdulillah i still manage to plan for all this.
really love to do all this tiny things....plan & deco.

it's meant so much for me since Aqil really love TIMMY TIME characters and we cannot get any of TIMMY TIME product in Malaysia.
even to get a piece of t-shirt i have to order from UK which estimated to deliver in 1 month. since we don't have much time, we decide to do custom made t-shirt fro Aqil :-)

all effort is just for him to feel the TIMMY TIME mood.
he really enjoy it!


1) TIMMY T-Shirt

Original T-Shirt from PSLA UK   

custom made this t-shirt from Vi Shirt Enterprise.

2)  Birthday Banner
Start from scratch to final Birthday Banner


and this is the outcome


3) Party Hat

download templet from OH HAPPY DAY website. thanks Mr Google!!
 


4) Candy Table Label



this is our candy table!! love it!

5) Mineral Water Label




6) Goodies Beg


will update his birthday celebration photo soon.

Thursday, 27 October 2011

Eu-Four Pack Boleh Dikongsi Seisi Keluarga

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah semenjak Eu-Four Pack dilancarkan semalam, ramai membuat pesanan terutama kerana ada freegift menarik yang disediakan. Namun tidak kurang ibu2 muda yang bertanya, " Mana satu paling baik set B yang ada Alfalfa atau Set Eu-Four Pack?"

Jawab saya jujurnya, Eu-Four Pack lebih baik dan ianya selamat untuk ibu dan anak. Ini kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan 1000mg kalsium setiap hari dan ini telah lengkap dalam Eu-Four Pack.

Dengan Eu-Four Pack, ibu yang menyusu tidak perlu risau jika mereka mengandung dan mahu meneruskan penyusuan kerana ia selamat untuk bayi juga. Jika set B, alfalfa tidak sesuai dimakan oleh ibu yang menyusu kerana berisiko untuk keguguran.

Namun sekiranya anda seorang yang memang berdisiplin mengamalkan pengambilan kalsium seperti yang disarankan seperti meminum 500ml susu setiap hari maka anda masih boleh teruskan dengan pengambilan alfalfa.

Tidak dinafikan bukan semua ibu atau bayi yang alah dengan alfalfa. Walaubagaimanapun bagi mereka yang alah [ yang mengalami cirit birit selepas pengambilan alfalfa] disarankan mengambil Eu-Four Pack sebagai supplement terbaik untuk terus menjayakan penyusuan.

Eu-Four Pack sesuai untuk :
  • ibu yang mengandung
  • ibu yang menyusukan anak mereka
  • ibu yang sering stress dan keletihan
  • suami yang sering keletihan dan sukar mendapat tidur yang berkualiti
  • sesuai ibu mak dan ayah kita.
  • mereka yang ada masalah sakit pinggang, tumit kaki pecah dan sukar bangun tidur.
Apa kata mereka tentang Ostematrix?







Maka kiranya anda ibu yang menyusu , Eu-Four Pack adalah paling selamat untuk ibu dan anak. Jangan risau jika anda mengandung ketika menyusukan si kecil, insyaALLAH anda masih mampu meneruskan perjuangan.

Sekiranya Alfalfa tidak menjejaskan kesihatan ibu dan anak, anda masih boleh teruskan pengambilan Set Penyusuan iaitu set B.

Credit

Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082 atau boleh guna ID saya 852457 di mana2 branch Shaklee berdekatan

Saturday, 22 October 2011

Presiden Amerika Barrack Obama guna Shaklee!!!!



Saya sendiri bangga menjadi pengguna Shaklee!
 
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery



Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082 atau boleh guna ID saya 852457 di mana2 branch Shaklee berdekatan

Friday, 21 October 2011

Happy 3rd Birthday My Little Khalifah..Muhammad Aqil Mirza

poster design by Lisha 
erm...teringat 3 tahun yg lepas.....pagi tu masih lagi ke ofis seperti  biasa walaupun dah keluar tanda setitik dua darah kt pad tu :-p tp sebab memang langsung tak sakit...wat bodo jek la kn.hehe. tapi collegues kt opis semua bising suruh g hospital. masa tu tak fikir nak bersalin lagi sebab due lg 2wks. kat opis pulak sempat siapkan kerja & outstanding list.
kul 10.30 hubby sampai terus bwk g spital masa tu siap leh singgah beli mcd lg.hehehe
sampai jek spital doctor check dah 2cm bukak jalan. wad pulak full. kena la dok kt labor room dengar suara orang menjerit. aduh..kecut tul perut.heheheh
kul 3 ptg dapat bilik....memula berangan nak amik bilik sorang..tapi fikir-fikir balik..cam seram la pulak kn. takut lambat lg bersalin. tak pe la...bilik 4 org pn ok. masa ni dh makin kerap sakit. ikut kata nurse...ako nya contraction tak kuat. yg sakit tak boleh tahan tu nama nya "Lower abdomen pain"
dlm kul 6 doc datang check dh 5cm...terus doc pecahkan air ketuban.
kul 7 masuk labor room.......kul 8 dah start meneran.heheheh
alhamdulillah tepat kul 8.21pm...Muhammad Aqil Mirza pn lahir & terus dilaungkan azan oleh papa.
oh...miss the moment..... aqil dh 3tahun

Muhammad Aqil Mirza....Selamat Hari Lahir yg ke-3....
moga menjadi anak yang soleh...beriman pada ALLAH....sentiasa mendengar cakap mama & papa..boleh menjadi pemimpin dlm keluarga.....mampu menjadi imam menggantikn papa.....mampu menjadi abang yang baik (hehe..cm dh ada adik la..insyallah..future sister/brother) 
Moga ALLAH kurniakan la kesihatan yang baik buat diri mu..anak ku
Moga ALLAH kekalkn la kebijaksanaan yang ada padamu, kecerdikkan & kepetahan mu berbicara yg sentiasa menghiburkan hati mama & papa.
Amin..Ya Rabbal Al-Amin.....


JARI HAMPIR PUTUS??TAK SAMPAI SEBULAN DAH COVER DAN TIDAK PERLU IMPLAN

بسم الله الرحمن الرحيم

Ngeri saya tengok gambar jari kawan Adaa ni...Kalau jari tersepit pintu pun dah rasa sakit yang amat, apa lagi yang hampir terputus...Jum baca bagaimana jari
Sarah boleh sembuh dengan supplement Shaklee..Syukur...Ya Allah..mula2 Adaa dapat gambar jari Sarah, naik bulu roma ni, meremang! Sarah ni junior Adaa masa di Sekolah Tun Fatimah (nama penuh tau hehe) dulu..bulan lepas dia ada msg Adaa tanye tentang supplement yang sesuai untuk ibu jari tngan kiri dia yang hampir putus dek kes memotong ayam..(rajin masak nih). Ini gambar selepas 3 jam accident..ngerriiii


after 3 hrs

Disebabkan teruk kecederaan tu, so Dr buang lah kuku tu n sambung balik jari yang hampir putus tuh..dan disbbkan terbalut kuat sangat, maka jadilah mcm ni..


selepas balutan dibuka

Mengikut kata Sarah, doctor pun tak sure jari tuh boleh hidup ke tak dan kene consider untuk buat implant lah kalo gagal berfungsi semula kan..sian dia..n doctor cuma bg ubat tahan sakit dan antibiotik..so apa yang Adaa suggest? Adaa bagi Sarah try ESP+VIT E+VIT C+ZINC+VITALEA untuk mempercepatkan process baik luka, pertumbuhan sel baru then add lagi basic H untuk cuci2 luka semua..dan after about 2 weeks gitu Sarah MMS gambar terbaru..


dah elok!

Percaya tak, belum pun sampai sebulan, jari cik adik ni dah jadi mcm ni..dan yang paling best..tak perlu buat implant!! Doctor sendiri pun terkejut tgk healing process yang sgt cepat ni hihi Sekarang Sarah masih meneruskan pengambilan Shaklee dan harapnya jari tu akan cantek seperti sebelum accident ye cik Sarah =)

credit

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery
Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082 atau boleh guna ID saya 852457 di mana2 branch Shaklee berdekatan

Thursday, 20 October 2011

My Diapers Cake Project

Dear All Friends....feel free to visit my new project..Diapers Cake for Baby Gift (Baby Shower / Baby Birthday)
Do visit me at

You may email me at yummirza@gmail.com @ whatsapp me at 012-7247082


Wednesday, 19 October 2011

OSTEMATRIX MEMBANTU ATASI MASALH SUKAR BANGUN TIDUR DAN SUSU MERUNDUM

بسم الله الرحمن الرحيم
Beberapa kenalan alam siber saya menegur di laman web sosial facebook bertanyakan apakah vitamin yang sangat bagus untuk diambil untuk masalah sakit belakang dan keletihan. Maka saya hanya teringatkan vitamin favourite saya iaitu Ostematrix. Bila diberitahu, mereka terus bertanya, adakah satu telah mencukupi? Saya menjawab jika berkemampuan, dapatkan set optimum. Jika tak berkemampuan nak beli original pack, dapatkan Euphoria Trial Pack dengan harga yang sangat berpatutan.



Ramai yang mengambil remeh tentang keperluan kalsium dalam diet harian ditambah ramai yang alah dengan minuman tenusu terutamanya susu. Apatah lagi kalsium banyak terdapat dalam keju, sayuran hijau sepert brokoli, kekacang, soya , ikan bilis dan sardin. Namun cara pengamalan kita memasak makanan tersebut hakikatnya telah sedikit sebanyak mengganggu khasiat kandungan bahan tersebut. Ini antara sebab saya memilih Ostematrix Shaklee.

Bagaimana untuk anda ketahui adakah anda perlu mencuba Ostematrix Shaklee? Cuba muhasabah diri anda dengan keadaan ini ;

  1. sering keletihan
  2. sering mengalami sakit belakang
  3. anggota badan sering cramp
  4. sakit bahagian leher dan tengkuk
  5. tumit kaki pecah dan kasar
  6. susah bangun tidur
  7. sakit kepala yang kerap @ migraine
  8. sering sakit gigi
  9. Ibu yang menyusu : anak yang disusukan sepenuhnya dengan susuibu lambat tumbuh gigi.
  10. Ibu yang menyusu : perlukan kalsium, susu berkurang terutama semasa PMS atau mula menurun


Jika anda mengalami mana-mana simptom yang dinyatakan, adalah sangat baik anda memberi peluang diri anda mendapatkan Ostematrix Shaklee. Saya boleh beri jaminan anda akan berpuashati dengan hasil yang anda lalui dengan pengambilan Ostematrix.
 
Dapatkan Promosi Bulan Oktober dari saya sekarang.

Anda boleh hubungi saya dengan menghantar emel ke yummirza@gmail.com atau Sms/Whatsapp 012-7247082

Tuesday, 18 October 2011

Senarai Penyakit dan Vitamin yang Sesuai

بسم الله الرحمن الرحيم
Di bawah adalah senarai penyakit yang biasa kita dengar dan vitamin & mineral yang dicadangkan. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan mendapatkan konsultansi dari pakar (doktor) terlebih dahulu sekiranya menghadapi masalah serius.

Alergi

  • Vita-C
  • B Complex
  • Alfalfa
    • ketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Allergy (Set G)
  • Garlic Complex
Alzheimer
  • Vita-E Complex
  • B Complex
  • Omega Guard
  • Garlic
Anemia
  • B Complex
  • Vita-Lea
  • Vita-C
  • Ketiga-tiga vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (Set A)
Arthristis
  • Vita-Lea
  • Ostematrix
  • Vita-C
  • Alfalfa
  • Peppermint-Ginger
Batu hempedu
  • Peppermint-Ginger
  • Lecithin
  • Vita-C
  • Vita-E
Bronkitis dan pneumonia
  • Carotomax
  • Vita-C
  • Vita-E
    • (ACE)
  • Zinc
  • Garlic
Buasir
  • Vita-C
  • Vita-E
  • Ostematrix
Carpal tunnel
  • Vita-Lea
  • B complex
  • Vita-C
    • Set A
Cirit-birit
  • B Complex
  • Garlic
  • Performance Drink
Darah tinggi
  • Set A
  • Garlic
  • Fibre Plan Unflavoured
  • Vita-E
Diabetes
  • Set A
  • Garlic
  • Vita-C
Ekzema
  • B Complex
  • Vita-C
  • Alfalfa
  • GLA Complex
  • Zinc
Fibrocystic breast
  • ACE
  • GLA Complex
  • B Complex
Gout
  • Set A
  • Zinc
Insomnia
  • Ostematrix
  • B Complex
Jangkitan telinga
  • Vita C
  • Zinc
  • Garlic
Jerawat
  • B Complex
  • Vita-C
  • Vita-E
    • Vitamin2 di atas terkandung dalam set D
  • Zinc Complex
  • GLA Complex
Kanser
  • Vivix
  • ACE
  • Garlic
  • Ostematrix
  • B complex
  • Fibe Plan Unflavoured
Katarak
  • ACE
  • B Complex
  • Zinc
Kelemumur
  • B Complex
  • Zinc
Keguguran Rambut
  • Set A
  • Vitamin E
  • Zinc Complex

Kencing kotor
  • Vita-C
  • Zinc
  • Garlic
  • Alfalfa
Kesuburan
  • Vita-C
  • Vita-E
  • Zinc
  • GLA Complex
*Senarai di atas sekadar cadangan sahaja, sila dapatkan nasihat dari pakar atas penyakit serius yang anda hidapi. Pastikan sebarang rawatan yang anda jalani mendapat kebenaran dan pengesahan doktor.

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery
Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082 atau boleh guna ID saya 852457 di mana2 branch Shaklee berdekatan

credit

Monday, 17 October 2011

Kindergarden Hunting

Adoiii hai...dh mcm nk cari sekolah rendah plak dok survey2 bagai. Rasanya nk g sekolah rendah pn tak camni kot. hohohoho.
next year aqil dh 4 thn (actually this coming 21st baru nk 3tahun). dh hampir 3thn gak aqil dok nursery (since after confinement lagi) so bertukar tempat tak menjadi masalah sangat. cumanya nk cari mana yg sesuai utk umur dia yg bermasalah. oh..pening mama fikir mana nak hantar aqil next year.
Mama punya plan nk cari playschool yg Aqil boleh bermain sambil belajo. Boleh develop skills & IQ.
Tak mau stress2 kan dia dgn kerja sekolah & each as he should enjoy his kinder life :-)


Antara yg menarik & berada dkt taman kami ni, Brainy Bunch Islamic Montessori & Strawberry Wonderland. Basically, konsep dorg sama. English Medium Kindergarden with Montessori approach. Montessori’s philosophy  is to “Teach me to do things on my own.”
Cuma bezanya, Brainy Bunch lebih menekankan Islamic Konsep sementara Strawberry lebih konvensional dan ada la belajar sedikit basic Mandrin.
Since kami berdua decide utk hantar Aqil halfday jek dkt kinder, the other halfday Aqil still akan duduk nursery sekarang which he already start to learn iqra. Jadi kami sepakat utk hantar Aqil ke Strawberry Wonderland for 1st approch. Insyallah Aqil ada 2 kali lagi utk ke kinder yg berbeza sebelum melangkah ke Darjah 1. Pasni leh masuk Montessori & the other pulak :-)
Mudah-mudahan ini yg terbaik buat Aqil.


Actually, agak & sgt byk kindergarden yg best-best dekat Pelangi Semenyih sekarang ni. Antaranya Q-Dees, Childeren Islamic Center (CIC), Smart Readers & other kinder yg lain la. sangat byk sampai pening nk review semua.hehehe


Tapi basically registration fee kindergarden pn leh wt pala parents botak.heheh
Kalah nak masuk U. Seorang anak cost hampir RM1k - 1.5k
Baru nk masuk tadika. Agaknya esok nk masuk u ntah berapa la cost nya ek.
Dgn belum tentu PTPTN ada lagi. Oh yeahh....macamana org ckp PTPTipu ke pe pe...tp sumber ini lah yang membantu sebahagian perbelajaan ako masa kt U dlu. So kawan2...utang tetap utang. Jangan lupa bayo ye! hehehe


anak-anak didik Montessori


anak-anak didik Strawberry Wonderland

Sunday, 16 October 2011

Zat besi, susuibu dan berat anak yang ideal

Selalu kita dengar berat bayi pasti tidak ideal apabila hanya menyusu susu ibu. Siapa cakap? Dengan pemakanan yg seimbang oleh ibu, insyallah pasti boleh menghasilkn berat yg ideal.
Jom kita baca pengalaman kak Norita berkenaan berat ideal utk bayi dan apa yg perlu ibu menyusu makna.

Masih teringat 4 tahun dulu....masa Nasa masih dalam pantang. Waktu tu bulan raya dan saya terlalu excited makan kuih raya dan tat nenas menjadi pilihan saya. Bila makan tidak berpada...dan lupa yang diri tu menyusukan anak....yang merana si kecil la. Perut dia jadi meragam....bila ditanya pada mak bidan, makcik Maznah menjawab, nenas tu tajam...anak memang sakit perut sebab bisa nenas tadi. Lepas tu bidan saya terus berikan beberapa senarai makanan yang saya harus elakkan demi niat nak menyusukan anak. Selain nenas, ikan berduri juga tidak digalakkan. Sebab apa yang si ibu makan anak akan dapat sama bila anak itu menyusu sepenuhnya dengan susu badan ibunya.

Memula tu bidan saya tak percaya dengan vitamin terutama melihat banyak botol vitamin yang saya letakkan di meja makan untuk senang saya ambil selepas waktu makan. Tetapi beliau mula percaya apabila berat Nasa naik 2kg setiap bulan sehingga 3 bulan yang pertama.

Memang perkembangan Nasa hebat berbanding Addin. Mana tidaknya....kelahiran Nasa adalah melalui proses ceaser yang kedua bagi saya. Sudah pasti saya nak jahitan dalaman saya elok seterusnya penghasilan susu yang memberansangkan.

Masa dalam pantang saya amalkan makan vitalea 2 biji sehari, pagi dan malam. Memang disarankan pada botol 2 biji sehari tetapi bagi mereka yang sihat, sebiji dah memadai. Saya makan 2 biji masa dalam pantang sebab
1. saya perlukan cukup zat besi untuk gantikan kehilangan darah masa proses kelahiran anak.
2. saya tak makan makanan laut yang tinggi zat besi masa dalam pantang sebab takut protien makanan laut yang tinggi boleh hasilkan rasa gatal dan luka nanah dibahagian jahitan.
3. Saya pastikan badan saya mempunyai cukup vitamin dan semua garam galian yang diperlukan.
4. Saya menjaga diri saya dan anak semasa dalam pantang, maka saya perlu pastikan saya sihat dan kuat.
5. Saya nak pastikan jahitan dalaman saya benar-benar sembuh.

Tapi lepas habis pantang, saya amalkan vitalea sebiji sehari sahaja...pernah satu masa tu saya miss makan vitalea. Seminggu asyik pening dan rasa nak pitam. Bila check ngan doktor, kurang darah...mana taknya, ibu breastfeed memang perlukan zat besi. So doktor kata saya perlukan multivitamin dengan zat besi. Then saya jawab, tak pe doktor rumah saya ada multivitamin. Doktor tanya lagi..." Adakah mutlvitamin puan ada termasuk zat besi?" Saya mengangguk tanda ada. Ditambah saya bf Nasa masa tu yang berumur setahun lebih, so doktor pesan jangan tinggal multivitamin dan b com supaya tekanan darah saya stabil di samping anak pun dapat khasiat dari vitamin yang saya amalkan.

Masih ingat pertemuan dengan pakar kanak2 Dr Cheah....beliau sendiri berpendapat, sekiranya ingin meneruskan penyusuan susuibu sehingga 2 tahun, pastikan pengambilan zat besi dititikberatkan demi perkembangan dan pertumbuhan anak. Dr Cheah mengatakan bahawa biasanya selepas 6 bulan, kandungan zat besi dalam susuibu semakin berkurang disebabkan corak pemakanan si ibu yang tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan. Apabila ini berlaku kesannya ialah pertumbuhan anak akan terbantut dan oleh kerana inilah ramai anak yang mempunyai berat yang tidak ideal dengan umur mereka. Namun pada sesetengah pendapat asalkan anak aktif , berat tidak menjadi masalah. Walaubagaimanapun sebagai ibu , kita bukan sahaja perlu prihatin dengan perkembangan dan pertumbuhan fizikal anak, tetapi kita juga perlu prihatin dengan perkembangan minda mereka. Berat yang ideal membantu pembesaran dan pertumbuhan otak yang sihat dan cerdas.

Sejak saya konsisten makan vitalea, saya tak de lagi masalah nak pengsan ke, nak pitam ke....alhamdulillah. Memang saya puashati la. Malah ramai ibu2 yang mengandung yang adalah masalah hb rendah...selepas disarankan amalkan set A [ set optimum] mereka sangat puashati kerana taraf kesihatan mereka meningkat dengan baik.

Pada saya, selama 11 tahun dah amalkan vitamin Shaklee, ini antara KILLER produk yang paling di minati ramai!


Vita-Lea® Iron Formula Multivitamin & Multimineral

Multi yang Hebat

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindunganPakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

Penggunaan harian, Vita Lea boleh:
  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
Perbezaan Shaklee

Kemajuan Saintifik -
Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif - Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.
Kualiti yang luar biasa - Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan
Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*
Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi*
Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery
Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082 atau boleh guna ID saya 852457 di mana2 branch Shaklee berdekatan
Disokong oleh tujuh kajian klinikal

Saturday, 15 October 2011

Perlu Milk Booster atau Tidak?

بسم الله الرحمن الرحيمAda segelintir ibu bangga kerana dapat menyusukan anaknya tanpa pengambilan apa2 vitamin atau supplement yang kini dipanggil booster.
Secara peribadi saya berpendapat, sekiranya si ibu itu punya kehidupan yang sihat, cara hidup yang sihat ditambah pengambilan makanan yang sangat sempurna dan mengikut piramid makanan, memang tak perlu amik vitamin malah booster sekalipun.

Namun perlu kita ketahui juga, ibu-ibu yang mengambil vitamin atau booster hakikatnya bukanlah nak banyakkan susu semata-mata. Setiap orang ada kekangan masing-masing. Hanya kita yang tahu menilai keadaan diri kita.
Bagi ibu yang menyusu perlu tahu perkara asas ini :
Supply susu insyaALLAH sustained jika si ibu :
Konsisten mengepam atau menyusukan anak dengan kerap,
Badan ibu sentiasa bertenaga,
Ibu bebas dari stress dan mood swing
Ibu jaga pemakanan dan pastikan pengambilan makanan membantu menghasilkan nutrisi untuk si kecil. Anak membesar sihat, ibu lebih bersemangat!
.
Ibu yang perlukan booster ialah ibu yang sering keletihan, mood swing, makanan tak teratur...
Bila letih, sifat malas melanda,
Bila stress, mood swing...emosi tak stabil...hidup pun jadi tak keruan, jadual pam entah ke mana.
Makan tak teratur, sedikit sebanyak menjejaskan nutrisi dalam susuibu, paling ketara apabila doktor tegur berat anak tak mencapai tahap ideal....ibu mudah down....

Hakikatnya, ada ibu yang amik booster bukan lah nak banyakkan susupun, tetapi untuk kesihatan diri di kemudian hari.

Bila ibu sihat dan sejahtera, semua urusan keluarga dapat dilakukan dengan jaya sekali. Bukan kuantiti yang kita harus kejarkan, tapi kandungan nutrisi perlu diutamakan.

Susu formula hari ni berebut2 buat formula hebat, letak mcm2 vitamin dan keperluan bayi...bukan sekadar untuk imuniti tubuh si kecil tetapi pembesaran dan perkembangan otak anak. Maka bagi ibu yang menyusu, jagalah pemakanan supaya apa yang kita salurkan adalah yang terbaik! InsyaALLAH.

So tanya diri kita, adakah kita hanya nak cukupkan syarat dengan menyusukan anak dengan susuibu tetapi dalam realiti sebenar keadaan kita sering penat, senang marah-marah, dingin dengan suami , muka nampak lebih tua dari usia?

Saya ada kawan ....ibu ini menyusukan anaknya tetapi mudah mengamuk, marah suami sebab diri sendiri penat yang melampau, sering sakit belakang dan sakit gigi....so adakah ini sihat? Alangkah baik jika amik booster atau nama lainnya vitamin?

Credit

Sekadar renungan bersama :-


Hati anak dan jiwanya sangat bersih. Apa yang kita beri akan mencorakkan hati dan jiwanya. Jika hati dan jiwa si ibu yang menyusukan itu bergolak dan tidak sejahtera, adakah jiwa dan hati anak yang terbentuk tadi akan tenang? Hakikatnya jiwa dan hati itu lah yang akan terhasil apabila anak membesar kelak iaitu sering marah, mengeluh dan memberontak. Oleh kerana itu, ibu yang menyusu perlu tenang, sabar, ceria dan bertenaga supaya hati dan jiwa anak susuan tadi juga terbentuk dengan baik. Renung-renungkan.

Mahu mencuba vitamin Shaklee?
Boleh email saya di yummirza@gmail.com atau sms kan kepada saya 012-7247082

Thursday, 13 October 2011

Vitamin E meningkatkan risiko kanser Prostat ?

" Saya memang amalkan makan vitamin E sejak dulu lagi, sebab saya tahu kebaikannya. Vitamin E Shaklee mahal la dan pada saya semua vitamin E sama sahaja" ...ini adalah antara jawapan ringkas salah seorang customer saya baru-baru ini apabila saya mencadangkan mencuba pengambilan Vitamin E Shaklee.

Bila baca tajuk atas entry tersebut pasti pengamal Vitamin E terutama para suami akan jadi gundah gulana memikirkan risiko yang bakal dihadapi. Memang ada kebenaran pada kata-kata itu dan saya tidak menafikannya. Ini kerana ada bermacam jenis vitamin E dalam pasaran.

Melalui bahan bacaan saya dari penulisan Dr Bruce Miller, kita perlu tahu apakah ciri-ciri vitamin E yang selamat diambil bukan dalam jangka masa pendek tetapi juga dalam jangka panjang.


Saya cuba scan buku yang telah dialih bahasa dalam Bahasa Melayu demi memudahkan pembacaan kalian.


dan PALING PENTING PERLU TAHU KEPENTINGAN LABEL PADA BOTOL

* Sila klik pada gambar untuk besarkan imej.
Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.
Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.
Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'.
Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia. Mengapa perlu memilih sumber asli? Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [ dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.

Adakah kerana hendak jimat hari ini anda menanggung risiko yang besar kemudian hari?

Renung -renungkan......

Jangan lupa cuba belek vitamin E yang ada di rumah anda!
 
Anda boleh hubungi saya dengan menghantar emel ke yummirza@gmail.com atau Sms/Whatsapp 012-7247082.

Nuffnang Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...